För ett par veckor sedan fick vi reda på att vår dotter är allergisk mot vete, korn, råg och havre och även mot mjölk. Med tanke på att hon är en "stor" tjej (6 år), så är den omställning som detta innebär väldigt tuff.
Vi har försökt att baka både bröd, bullar och muffins. Vi har även lagat speciella pannkakor, men resultatet har inte varit helt till belåtenhet för vår lilla fröken. Finns det någon därute som har bra recept på bröd och bakverk som smakar "som vanligt" eller i alla fall gott, snälla tipsa mig gärna!
/Frida
Nej vad tråkigt och besvärligt. Det blir en ny mat-"fas" för er nu då. Nej jag kan inget om sådant,,,,,,
SvaraRaderaKram Jessika
så tufft för både henne och er, har inga tips men önskar er verkligen lycka till. Kram Johanna
SvaraRaderaJa det blir en omställning som heter duga men när ni väl kommit in i det så vet ni inget annat...! Och tyvärr har jag inga recept el tips, har en vän som är glutenallergisk kan höra vart hon hittar bra recept! Annars är väl google och nätet himla fiffigt :)
SvaraRaderaHa det bra, kramar Helena
Ta kontakt med distriktssköterskan, kanske kan även BVC fortfarande hjälpa till. Annars ta kontakt med närmsta Barnmottagning..de hjälper säkert till.
SvaraRaderaKram o lycka till med allt!
Stackars liten och stackars er. Hoppas du ska finna recept som passar fröken samt som underlättar er vardag.
SvaraRaderaHa det gott
Trist. Min syster hade mycket allergier från födsel, bla mjöl och möjlk som din dotter. Det växte som tur var bort. Fast hon är fortfarande allergisk mot ägg, vissa mejeriprodukter, nötter mm och det funkar fint ändå både för henne och oss i omgivningen som anpassar oss när vi bjuder på mat/fika. Vet att mamma var med i en allergiförening för att få tips etc så det kan du ju kolla upp om det finns där ni bor. Annars säger jag som ovan, nätet har nog massor.
SvaraRaderaKram Marie
Verkligen trist för er dotter... :( Det är nog svårare för barn när dom redan fått äta av allt ett tag, än om de aldrig fått smaka det från början.
SvaraRaderaJag har nyss fått en hel del recept, men tyvärr inte testat nåt ännu, får återkomma om det.
Vår son är inte allergisk men måste hålla diet med väldigt lite proteiner, och då är det bättre med glutenfritt mjöl, men vi har inte börjat med det ännu. Mjölkprodukter använder han inte heller pga proteinet, men det finns ju många alternativ av ris.
En liten tröst är att man faktiskt vänjer sig rätt snabbt. Vår dotter har haft mjölkproteinallergi, men den växte lyckligtvis bort vid 5-årsåldern. Hon var så duktig och frågade jämt först om hon fick äta av olika sorter.
Önskar er varmt lycka till!
Vad trist...Jobbigt för både henne & Er:(
SvaraRaderaHar inga tips men Lycka till! Tofuglass är väl ganska ok förresten? Finns överallt tror jag!
Kram Malin
Det går fort att vänja sig och jag har sett att man kan göra massor av god mat ändå, det finns ju speciella kokböcker. Eller googla!
SvaraRaderaStackars liten, hoppas det växer bort!
Agneta kram
Oj, var min första tanke! Vad använder man istället??? Jobbigt!
SvaraRaderaBorde ni inte få komma till en dietist el liknande för att få hjälp med sådant där? Annars är väl nätet säkert super bra när det gäller sådant här, eller en allergiförening.
Hoppas att ni hittar bra saker till er lilla tjej!:)
Kram
Hej! Jag är också allergisk mot i princip alla sädesslag, mjölk och ägg och är dessutom vegetarian. Det är framförallt knepigt till frukost. Det finns en blogg som tipsar om recept: http://utanallt.blogspot.com/ och många affärer har rostbröd som är gjort på majsmjöl. Se upp bara - ibland blandar de i havre eller exrakt av vete. Men smakmässigt tycker jag att de fungerar, inga smakupplevelser kanske, men det är ju knappast vanligt rostbröd heller. Lycka till!
SvaraRaderaHej Frida,
SvaraRaderaSå tråkigt! Ingen lätt kombination. Min syster har både glutenintolerans och diabetes så jag vet hur svårt det kan vara att få till det med bra mat.
Ett recept som jag gillar är Systrarna Eisenmanns morotskaka. Lätt att bara byta ut vetet mot glutenfritt. Den blir väldigt saftig och morötterna kokas och pureas. Kanske morotspuré skulle kunna fungera i ett matbröd? Kladdkaka funkar också bra med glutenfritt.
Problemet med glutenfritt tycker jag är att det ofta blir torrt och kompakt. Jag har inte kommit på "knepet" än, utan det blir många testomgångar. Syrran brukar säga att man ska ta i ett extra ägg i smeten, eftersom det glutenfria mjölet är tyngre och blir helt annan konsistens på.
Citygross har brett sortiment av glutenfritt och Lidl en del laktosfritt - om ni råkar ha dessa butiker i närheten.
Det finns en del bloggar om glutenfritt, både svenska och engelska. Kika där och se om du kan hitta något passande.
Kram Sanna
Hej vännen! Fy vad trist för din dotter hoppas hon vänjer sig snart vid det nya och att ni hittar goda recept. Jag har tyvärr inte något jag kan dela mig av:( Kram Maria
SvaraRaderaTyvärr har jag inte det men om jag hör något lovar jag att dela med mig!
SvaraRaderaHej! Vad mycket nytt ni måste lära er.. det kommer nog ordna till sig bara det får bli rutin på det nya "mat-tänket". En vänninas barn fick glutenallergi för ett par år sedan och då vet jag att hon fick hämta ut vissa special-matvaror via apoteket,typ pasta mm. Borde inte detsamma gälla för er? Kanske olika regler för olika landsting.. Hoppas det fixar sig och hoppas du får en ny bonnauktion i sikte också!
SvaraRaderai våras fick vi reda på att vår som 11 år är laktosintolerans, det blev en hel del att tänka på, så jag förstår dig.
SvaraRaderaHa en fin helg.
Kram
Hanna
Hej, är mamma till Sanna med "my blueberry house" och jag läser era komments ibland. Min andra dotter är glutenallergiker och diabetiker och jag råder dig att "googla" på recept till din lilla tös.Det poppar upp massor av recept där! Önskar dig lycka till! Margaretha
SvaraRadera