torsdag 22 juli 2010

Frida bankar myror...

...är ett uttryck jag myntade när jag var i 2-års åldern och tillbringade sommaren på den Västgötska-landsbygden i min farfars föräldrahem och fördrev dagarna med att springa runt med flugsmällare och döda - ja, inte myror utan flugor!

Att jag kommit och tänka på detta nu, efter några (ganska många) år, är på grund av att jag de senaste dagarna har förvandlats från en helt ordinär och ganska timid medelsvensson-tvåbarnsmorsa till en fanatisk massmördare! 

Jag har för länge sedan passerat stadiet  som gjorde den lille skräddaren känd: "Sju i en smäll". - Nä, det är för för mesigt. Utan att dra några andra paralleller finns det mer likheter med den tyska effektiviteten, jag har nämligen inte övergett, snarare kompletterat, de manuella avrättningarna med kemiska dito. Ja, så att inte någon missförstår mig så handlar det fortfarande om flugor...inget annat!!...förutom en och annan geting, mygga, klägg eller annat läbbigt kryp förstås...ugh! 

Okej, okej, jag erkänner! Trots att jag brukar skriva att jag bor på vischan, så är jag nog en riktig Stabo (som mina landsbygdsvänner brukar säga) och är inte särskilt förtjust i småkryp, särskilt inte sådana som bits och surrar! Den senaste veckan har vi bott i mina föräldrars stuga som ligger idylliskt vid Vänerns strand men som också är ett poppis tillhåll för diverse flugor, därav min förvandling! 

 


Hur gör ni mina kära läsare, hur hanterar ni flugeländet? Om jag inte har helt fel, bor flera av er på vischan på riktigt.


/Frida

12 kommentarer:

 1. Tycker att det räcker med de flugor vi har inne i stan!:) Min bror bor på landet och han var också trött på alla flugor, men som han sa "bor man granne med kor och hästar så!"
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vi har turen att inte ha så många flugor, trots att vi har en hästhage strax intill. Men några har vi slagit ihjäl och några har vi släppt ut genom fönstret i stället. Däremot har vi tagit död på flera kolonier med getingar...

  Myggor har vi knappast några alls. Brukar bara vara några få dagar som vi har myggbesvär. Vi har nämligen ett par fladdermössfamiljer som bor i huset. Det lär betyda lycka, och de är dessutom fridlysta. Men de gör verkligen nytta också. Varje individ kan äta mellan 4000 - 8000 insekter per dygn!! Snacka om effektiva...

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 3. Hahaha!!! Nej inte har jag glömt Raggar-Gunnar inte, det tror jag aldrig att jag gör eftersom det var ett av de stora samtalsämnena i 9:an. Sa jag förresten att jag fick en 5:a i matte av honom. Hehe.
  Han hade en stor röd bil men vad jag menar är att jag är inte ett dugg intresserad av att stå och glo på dom och kolla klädsel m.m. och jag kan inga bilmärken varken då eller nu.
  Flugor har vi inte så mycket här uppe i Jämtlandsskogen men myggen har varit ganska hungriga i år och då får man smörja sig med en massa kladdiga saker. Jag har ju gjort både mygg- och knott-holkar men de fattar inte vad de ska användas till.
  Du kanske ska tillverka en flug-holk.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 4. Gläds åt att vi inte har några myggor alls i och runt stugan. Förhoppningsvis kommer kemikalierna att minska antalet kläggar och andra flugor. Hittills har det ju inte heller varit speciellt många getingar trots alla varningar om att det ska bli en "getingsommar".

  Kramar mamma

  SvaraRadera
 5. Myggfritt är det nästan hos oss och jag vet inte om jag ska tacka fåglar och fladdermöss för den saken. Flugor har vi dock då vi har både kossor och hästar i hagarna. Men det gäller att ha myggfönster isatta, då fungerar det alldeles utmärkt att ha öppet överallt. Och eftersom jag tillhör den skaran som ogillar att man har ihjäl våra småkryp så undviker jag det i det längsta. Så Frida - gräv ner stridsyxan!/Kram Merja

  SvaraRadera
 6. Oj, oj, flugplågan verkar drabba alla. Vi har det lika illa här i Tyskland (tur för dig att inga tyskar läste det där om den tyska effektiviteten *blink*).
  Jag själv kör med två medel mot flugor:
  De klibbiga flugfångarna man hänger upp...men den fastnade bara dottern i med hals och hår...alltså ned med dem! *ler*
  Häromveckan köpte jag hem fyra flugsmällare, en till varje unge - de ska väl också ha lite sprortlig sysselsättning under lovet. De kan ju låtsas att flugorna är bollar och smällarna är rackets! Snacka om att jag sparar pengar på insparade tennislektioner!!
  Äldste sonen brukar ta en "flugrunda" 1-2 ggr om dagen och ta kål på allt som flyger - sen kan mamma sopa golvet...
  Det är en tysk-svensk effektivitet där!

  Myggor har vi som tur är inte här!! *ler*

  Ha en skön fredag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte om det har att göra med de kalla vintrarna som vi har här, men vi har faktiskt inte särskilt mycket flugor, eller andra konstiga flygande insekter. Det enda vi har är de där %&%#&= myggen, men de håller sig ju mer i skogen, så jag klarar mig rätt bra.

  Hm, detta var inte alls till någon hjälp gissar jag...??

  SvaraRadera
 8. Tack för din roliga kommentar på värmländska. Skönt att du inte tagit någon skada. Det var faktiskt jättemysigt där.
  Vi har inte så mycket besvär med flugor men MYGGOR däremot! Vi har aldrig haft så många. Usch!

  Ha det bra!
  Agneta

  SvaraRadera
 9. Antar att du städar bort de bankade myrorna idag...? *ler*
  Naturligtvis mycket roligare än att gå på loppis? Tänk att man inte kan uppfostra familjen till att ha samma intressen som en själv! *blink*
  Ha en skön dag iallafall!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 10. Ja, du Frida, jag smäller med smällaren! Sen får jag dåligt samvete lite av och till. Men jag blir helt galen och det är så himla ofräscht när de sätter sig överallt och till och med fortplantar sig på min köksö! Nej, hu! Bort med dem bara!

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 11. I Trosa blir vi bitna utan att vi ser några insekter. Oehört irriterande.

  SvaraRadera
 12. Flugor är aldrig kul Här i maj till slutet av juni har vi Blackflies som biter och de är rent ut sagt jäkliga. Skönt den säsongen är över.De vanliga flugorna står jag ut med.
  Tack för kommentar hos mig.
  Ha en skön söndag!
  Kram Bodil.

  SvaraRadera