fredag 30 juli 2010

Hopplös lantis?

Ja, det måste jag nog vara! Alternativt är jag en hopplös norrlänning, men då jag aldrig varit norr om Östersund är nog norrlänning och lantis samma sak i det här fallet.

Vad svamlar du nu om, Frida?

Jo, enligt Allt i Hemmets chefredaktör Ulrika Falk, är hon en hopplös norrlänning då hon citat:  

"jo, jag tror att man måste ta av sig skorna när man kommer hem till någon, fast jag försöker lära om".

Vet ni vad? Det tror jag också att man ska göra och jag trodde att det var något typiskt svenskt, inte ett typiskt landsortsbeteende.

Jag har funderat en del på detta sedan tidningen damp ner i brevlådan igår. Vad är det som ligger bakom denna trend som tydligen är ett tecken på att man är en urban människa?
 • Regnar och slaskar det inte i storstan?
 • Är det en längtan efter en mer kontinental livsstil? 
 • Har man sett för mycket på Sex and the City?
Vad tror och tycker ni?
Är jag bara en hopplös lantis? Eller är det både praktiskt och trivsamt om folk tar av sig ytterskorna?

/Frida

P.S. Med risk för att framstå som HOPPLÖST gammaldags, vill jag tipsa om inneskor!! ;D

7 kommentarer:

 1. Då är jag både lantis och gammaldags... Visst bör man ta av sig skorna när man kommer hem till någon, och gärna byta till inneskor. :-)

  Men på sommaren när det är torrt och fint uteväder, och man har en tunn sandal eller liknande kan man göra ett undantag och gå in med samma skor om man kommer direkt från bilen... ;-)

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Det där med att ta av sig skorna är väl något typiskt svenskt trodde jag.
  Här i Tyskland är det normalt att kliva in med skorna. Undantag är naturligtvis när vädret ute är dåligt. Då dras det hit och dit med skorna över dörrmattan och man frågar hövligt om man ska ta av dem. Här hemma springs det ut och in under hela sommaren med skor - gissa vem som sopar upp allt sen. Till vintern får alla snällt ta av skorna, men då bjuder jag på golvvärme - så ingen kan klaga.
  När jag hade småbarn som kröp på golvet var alla tvungna att ta av skorna.
  Om familjen väljer att gästerna ska ta av skorna erbjuds det ibland gästtofflor.

  Vad är en lantis? Bra fråga.
  Kanske när man trivs med att springa omkring barfota utomhus istället för att klämma in fötterna i högklackat? När man hellre tar en promenad i skogen än en dyr shoppingrunda? När man klämmer ner allt man har i byxfickorna istället för att ha en 12-kilos handväska hängandes över armen? När man inte bryr sig om att ungarna springer omkring med gräsfläckar på byxorna?
  Jag vet inte. Jag vet bara att jag tar ett lättande andetag när jag - efter en hektisk körning i en tysk storstad - kommer tillbaka på de smala vägarna mellan kohagarna!

  Ha en jätteskön lördag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 3. Inneskor? nej då tar någon med sig högklackat som repar parketten. Framtida projekt hos mig är att sticka fina gästsockar som skall hänga på handsmidda spik som blivit över efter husrenoveringen. Själv har jag, när sockar absolut inte passar min outfit, med mig ett par ballerinaslippers från Juicy Couture :-) med texten "Smells like Juicy" under sulan.

  Jag äääälskade dina sockerlådesplanteringar! Så fina. Vill ha!
  /Beatrice

  SvaraRadera
 4. Du, jag har haft en jätte bra semester i år, har ju fått sola och bada riktigt mycket. Förra året blev det sånt här väder lagom till att jag började men i år är det faktiskt inte synd om mig!;)
  Jag läste också det där citatet i "Allt i hemmet" och tänkte att för mig är det självklart att man tar av sig skorna när man kommer hem till mig. Och jag är nog mer lantis än stadsbo också även om jag bor i en liten stad.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Nej jag var inte i Kila denna gång, väninnan var där, fast det var inget särskilt att ha tyckte hon...
  ja visst tar man väl av sig skorna borta...vi är väl typiska lantisar då, haha!
  kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Jag tar av mig skorna av respekt för värdinnans nystädade golv... själv förväntar jag mig dessamma av mina vänner! Typisk gammaldags svensk lantras kanske... jag tar inneskor med också... speciellt på vintern när golven är kalla:)!!

  Hälsningar Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Hej, jag hittade till dig via rosor och förgätmigej...jättefin blogg du har...kommer lägga mig som följare. Precis som du reagerade jag på vad Ulrika Falk skrev om att ta av sig skorna. Förr skulle man ju ha skorna på sig inomhus då man bytte till innerskor...jag är mer modern hihi så jag går i strumplästen eller barfota! Vi lever ju i ett modernt land med uppfunnen golvvärme*ler. Dessutom spar man på vänninans krafter att städa efter skitiga skor som en del envisas med att ha på sig...är kanske en lantis och då trivs jag med det*ler*kramis semlan

  SvaraRadera