tisdag 14 september 2010

Ja' ä inte bitter...

...möjligtvis lite sur?
Sur på galningarna som ägde mitt hus på 60-talet (ja, det var förstås deras då) och som rensat huset på i stort sett allt tidstypiskt.

Huset är byggt 1932 och på gamla ritningar kan man se att det funnits FYRA kakelugnar i huset. År 1958 installerades en toppmodern oljepanna och det klart, då behövde man inga kakelugnar längre eller spegeldörrar heller för den delen. Ut med det gamla in med det nya...

I stort sett alla spegeldörrar är utbytta mot gabondörrar. De lämnade dock en i källaren och ett par på vinden, nogsamt överspikade med masonit. Övriga spegeldörrar använde de till att bygga innerväggar på vinden - Suck!

Vi har fått berättat för oss att husägaren före galningarna var på besök i huset när det ägdes av ägaren efter galningarna och när han kom in i vardagsrummet och såg att kakelugnen var borta så började han gråta...jag kan nästan få samma känsla när jag ser det tomma hörnet, det man undrar är -  hur tänkte de?


Istället för fyra kakelugnar installerade de en öppen spis - i Mexitegel! Förutom att den inte alls passar till huset tycker jag att den jämfört med en kakelugn är grymt ful. Att den dessutom ryker in så mycket att det inte alls går att elda i den, gör ju förstås inte saken bättre. Det enda den duger till är att ställa dit levande ljus, vilket i och för sig piggar upp en ruggig kväll som denna!

/Frida

19 kommentarer:

 1. Det här inlägget får mig också att gråta.. fast på ett annat sätt! Ja, det är för mig en gåta hur någon kan riva ut kakelugnar...
  Och så tråkigt att höra om din lillebror! Ibland är livet verkligen helt obegripligt.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig, ibland undrar man verkligen hur folk tänker.
  Tur att ni har flyttat in där nu så att det blir ordning och reda!!!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Visst är det sorgligt...Här slängde de ut en av kakelugnarna och byggde en garderob. Som tur var tog de inte båda!!!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Helt obegripligt, men det gjordes ju nästan i varenda hus. Men är det inte lite så att allt ändrar sig hela tiden. Om tio år kommer alla oja sig över att vi målat alla gamla möbler vita. Att vi öppnat upp husen och tagit ner väggar för öppen planlösning...det pågår hel tiden. För min egen del älskar jag ju allt det gamla...
  Kram Pia

  SvaraRadera
 5. Jamen visst förstår jag din frustraktion. Vi hade 3 kakelugnar i vårt hus från 1927. Då vi flyttade in 1979 så fanns det inte någon kakelugn kvar men väl alla spegeldörrar bakom masoniten. Jag skulle vilja sätta in åtminstone en kakelugn men vet inte om byggherren vill det.

  Javisst är kudden snygg! Tack
  Kram
  annika

  SvaraRadera
 6. Hej Frida,

  Ja det är tråkigt! Vi bor i ett hus från 1925 och här fanns i alla fall fyra kakelugnar en gång i tiden. Spegeldörrarna och fönstren är tack och lov intakta.

  Men hav förtröstan, det går att sätta in en kakelugn själv. Vi köpte en gammal nerplockad för tio år sen och fick den uppmurad på en av de gamla platserna. Nu står den grann och fin i rummet som numera blivit vårt kök.

  Så skönt det kändes att återställa ordningen lite i alla fall!

  Ha en bra dag,
  Sanna

  SvaraRadera
 7. Jag förstår dig verkligen vännen!
  Skulle bli galen, bara vid tanken om nån skulle gjort så i vårt gamla hus....

  Det är tur att det finns blockljus iallafall.....FnisS!

  Må så gott! Kram T

  SvaraRadera
 8. Men så är det, vi river ut 70-talet ur vårat hus och vem vet, kanske någon kommer att idiotförklara oss för det någon gång :D

  SvaraRadera
 9. Ja, 60- och 70-talet var inte de bästa årtionden vi haft vad gäller inredning. Inte om man tänker på hur mycket som gått förlorat i gamla hus med själ. Då rycktes det mesta bort till förmån för den tidens moderniteter. Ledsen i ögat blir man och jag förstår till fullo den förra ägaren hur han måste ha känt det! Usch och fy! Har du möjlighet att återskapa något tro?/Kram Merja

  SvaraRadera
 10. Hej! Randy Roy är på ingående. Ledsen att det dröjde.
  Måndag 13 september startar en veckas rea med 30% rabatt på alla Lunafigurer! Passa på!!!!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 11. Jag känner ungefär likadant när jag ser gamla fina hus som en gång i tiden förlorat sina fina spröjsade fönster mot ett par urfula alternativ.
  Här i Tyskland byttes många gamla fina spegeldörrar ut om enkla ful i ek under 60-och 70-talet. Att inreda med ek är något som den äldre generationen införde. Ett typiskt tyskt vardagsrum hos ett äldre par, består med säkerhet av beige-bruna soffor med blommönster, ett tungt stort ekskåp, ekbord med kakel i mitten (beige naturligtvis) och en beige-brun matta. Fönstrena har med säkerhet vita tunna gardiner som täcker utsikten. *urk*

  Kakelugnar är något väldigt speciellt och varje exemplar som man kan rädda är värdefullt. Kan förstå din bitterhet mot de förra ägarna.

  Tur att du har bättre smak iallafall! *ler*
  Kram Elle

  SvaraRadera
 12. Ja vad tänkte galningarna på?? man får ju göra det bästa av situationen som du har gjort och satt in levande ljus :P tyckte jag var jätte fint

  Kramar Malin

  SvaraRadera
 13. Jag förstår dig, så synd att de är borttagna. Kan ni kanske få tag i en gammal och bygga upp igen. Annars är det ju fint med de levande ljusen också.

  Min ogräsborste är köpt på Coop.

  Ha en trevlig dag!
  Agneta

  SvaraRadera
 14. Vad ska man säga - det är bara att hålla med - en öppen spis i mexitegel går inte att jämföra med en vacker gammal kakelugn. Men mysig iaf att kuna tända levande ljus, speciellt nu när hösten är här.

  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 15. Nej nu blir jag verkligen upprörd. Om inte du är bitter så blir jag det.
  Mexitegel i stället för en charmig kakelugn och sen detta med spegeldörrarna.
  Man kan verkligen undra hur dessa människor tänkte.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 16. Trött på vedeldning och den passning och nedskräpning den orsakade. Man tog emot det nya med öppna armar. Slapp hygga ved för oljan var billig och dessutom fick man lite extraplats om kakelugnarna togs bort.
  Det gamla skall ut och nytt in. Så har det nog alltid varit och är fortfarande. Tyvärr!
  Hårresande idag tycker jag det är när jag på bloggar läser om att man vitmålar gamla fina möbler eller när grönskan i trädgårdarna tas bort och ersätts med sten och grus.
  Det finns alltid något att förfasa sig över ;-)
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 17. Äsch, förutom mexiteglet tyckte jag din öppna spis var jättesnygg! Mixa ihop lite egen limfärg och slabba på så kommer den få ett ett helt nytt utseende. Det är jätteenkelt och ger underbar äggskalslyster till en murad vägg. Klart att kakelugnar är finast, men är de borta så är de... Tänk så tokiga de är i den generationen som inte bara kastat ut kakelugnar, spikat över de franska eller halvfranska speglarna och dessutom kört sina Grythyttanmöbler till tippen. Så dumt! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 18. aj då, stängde nog ner för snabbt utan att ange lösenord eller vad det kallas. Instämmer iallafall med dig/er om att det är synd att man tar bort gammalt fint. Vore ju bra om det gick att spara fina ursprungsdetaljer för kommande ägare, samtidigt som man förstår att man vill förändra till de trender som gäller för stunden.
  Kram Marie

  SvaraRadera