lördag 25 augusti 2012

Språkpolisen korrigerar!

Jag vet att jag stavar som en kratta och att jag inte kan förklara skillnaden på subjekt och predikat. Trots det är jag väldigt intresserad av vårt språk och jag tycker att det är viktigt att det flyter och att det känns rätt när man läser en text. Man kan förmodligen kalla mig språknörds-wannabe.

Väl medveten om mina egna brister känner jag att jag idag måste gnälla på ett fenomen som jag inte kan sluta att reta mig på, nämligen oförmågan att skilja på dem och de.
 
Det var relativt nyligen som jag första gången noterade fenomenet, men nu dyker det upp överallt! Att språket är något som kontinuerligt förändras är naturligt och måste accepteras, men någonstans går ändå gränsen! Om jag till exempel skulle skriva: 
 
Kolla in dem här snygga skålarna jag fått av min syster. Dem är köpta på Anthropology i London och jag fick de i födelsedagspresent!


Det låter ju helt galet!

Däremot känns det helt rätt om jag skriver:

De här snygga skålarna är perfekta både på buffébordet och till fredagsmyset. Däremot har jag inte använt dem till frukostyoghurten eller efterrättsglassen.   


Varför det ena känns rätt och det andra fel kan jag inte förklara, men det handlar tydligen om subjekt och objekt och för den som känner sig manad finns det överkursmaterial här.

/Frida

14 kommentarer:

 1. Förstår inte heller varför så många numera har svårt att skilja på DE och DEM. Det är förmodligen för att man har fått för sig att man ska skriva DEM när man säger DOM, fast i skriftspråket ska det vara DE när man menar DOM... ;-)

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Har alltid haft bra betyg i svenska språket och även om jag inte heller kan det där med objekt, subjekt o s v så bra längre, så har jag ofta lätt för att se och höra om det låter rätt.
  Dina första meningar lät hel fel i mina öron!:)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Eller hur! Jag blir också irriterad. Jag tror att det beror på att talspråket "dom" sprider ut sig allt mer och det börjar bli ok att även skriva så. Jag tror att folk som inte vet blir förvirrade och tror att "dom" alltid stavas "dem" och glömmer bort "de". Ja, ni hör ju. Förvirrande! :)

  SvaraRadera
 4. Hihi! Ja det har jag också lagt märke till. Första meningen lät heltokig och jag har läst liknande och reagerat likadant. Snygga skålar! Har du fyllt år nyligen? Grattiskram till dig :)

  Sanna

  SvaraRadera
 5. Här har du en "språkpolis" till, men eftersom jag råkar vara svensklärare är det helt legitimt, hehe!

  Att folk inte kan skilja på "de" och "dem" tycker jag ändå är lite konstigt. Det är ungefär som att inte kunna skilja på "jag" och "mig", men det kan ju alla utan någon som helst tvekan. "Dem" är samma form som "mig", tänk så så blir det aldrig fel. Fast nog har du bra koll på din svenska grammatik, även om du inte kan förklara den!

  Lördagskram på dig!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Dem där skålarna skulle jag också vilja ha. Dem ser ut att passa perfekt till Lördags godiset. Eller kanske till ärt soppan på Torsdagen.

  Sär skrivning och inledande versal (stor bokstav) på veckodagar är också ett j-a otyg ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 7. Är inte heller någon hejare på subjekt och predikat, men gillar också att språket är någorlunda korrekt.

  Snygga skålar förövrigt

  SvaraRadera
 8. En till sällar sej till skaran! Jag får hönsknotter... men jag tror att det beror mycket på att i talspråket blir benämningen dom, vilket det numera är helt ok att skriva.

  Dom skålarna skulle jag gärnavilja äta min morgonfil ur!:)

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 9. Det verkar som om vi är en stor skara som uppmärksammar denna felskrivning. Jag har också börjat upptäcka att så många gör det...skriver fel alltså :)

  De skålarna är jättefina.

  Kram
  annika

  SvaraRadera
 10. Jätte snygga skålar helt i min smak!! Må så gott kram från vännen Maria

  SvaraRadera
 11. Hej och tack för din söta hälsning hemma hos mig, nu hittade ju jag till er fina blogg!
  Haha, det där känner jag igen mig i. Är lite av en språkpolis även om jag vet att jag absolut inte är felfri själv. Skyller på arbetsskada, jobbar som läkarsekreterare... ;)

  DE där skålarna var fina! ;)

  Kram Emma

  Pssst... Nu har ni en ny följare!

  SvaraRadera
 12. Heja språkpolisen! Det är verkligen frustrerande med förväxlingen av de och dem! Fin blogg och fina skålar!
  Ha en skön vecka,
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 13. Ha en fin vecka!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera