måndag 17 maj 2010

Ogräs?

Vad är egentligen ogräs? 
Hur definierar man det? 
Är det allt som växter på andra ställen än där man tänkt sig? 
Är det allt som är lättskött och sprider sig villigt? 
Är det bara vissa sorters växter som kategoriseras som ogräs?

Jag har ingen aning, jag kan bara konstatera att det min trädgård finns massor med växter som dyker upp lite var som helst och flera som sprider sig och blir fler år från år och det är jag för det mesta bara glad över.

Ett exempel på detta är Skilla, som när den blommar som mest breder ut sig som ett blått hav över gräsmattan!
 

Vad består då gräsmattan av egentligen, gräs eller? 

Nedan följer några av de växter jag fann när jag häromdagen gick och spanade på min gräsmatta...

Gullviva

Tusensköna
 

Förgätmigej 
 

 Vallmo

Akleja
Går man, som jag, omkring och spanar ner i sin gräsmatta ett tag, hittar man massor med olika växter, ovan har jag bara nämnt ett fåtal. Det är bara att konstatera att en gräsmatta består av mycket mer än bara gräs...i alla fall hos mig!

Även om jag inte planerat att dessa växter ska växa precis där de själva bestämt sig för att slå rot, stör de mig inte ett dugg! Kan man då kalla dessa växter för ogräs?

Jag tycker inte det!


En växt som man tidigt lärde sig att det var ett ogräs, och som jag som barn fick betalt av farfar för att gräva upp är Maskrosen

Vad är det då som skiljer Maskrosen från Förgätmigej? Båda växter där de inte ska, båda sprider sig utan kontroll, båda är väldigt vackra!

I min trädgård pågår inget krig mot Maskrosen! De enda växter jag krigar mot är Tistlar och Brännässlor och i viss mån Kirskålen! Där går gränsen för vad jag tål att ha i min gräsmatta, i häcken, i mina rabatter eller i stengången för den delen - Fy!!!

Växterna nedan går en en sorglig vår till mötes!


/Frida

13 kommentarer:

 1. Så trevligt att ni hittade till mig. Intressant att en bor i Åmål...där gjorde jag min första termin som nybliven lärare på Rösparksskolan.
  I England ...där bor min dotter, i Sonning strax väster om London. Lustigt att det fanns några gemensamma punkter förutom trädgård och blogg.
  Välkomna tillbaka!
  annika

  SvaraRadera
 2. Ja, du vad ska man säga... Hos oss är inte så mycket betraktat som ogräs.
  Det är inte förrän det kommer in i min köksträdgård jag drar min gräns. Mina växter rör man inte!

  Nässlorna kan man ju göra hur mycket som helst med! Äta upp, torka och ge till hönsen under vintern, lägga i vatten och få näring till sina växter och mata fjärilar med! Fantastiskt va! ;0)
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 3. Oj, vad mycket vackert du har i gräsmattan! Jag gillar när det är lite halvvilt, och låter mina aklejor och vårkrage växa i kanterna av grusgården. När nu myrorna sprider dem dit kan de lika gärna få vara kvar.

  Elefanterna i London var roliga också!

  Vårhälsningar till er båda!
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Ogräs är för mig mestadels kvickrot, tistlar, kirskål, maskros och klöver då de växer på helt fel ställe. Annars är jag väldigt tolerant mot växter och i synnerhet till lökväxter./Kram Merja

  SvaraRadera
 5. Det är väl ungefär som att försöka definiera oljud... Vad är det egentligen? Och för vem?

  Härliga bilder du visar! Och vet du vad...jag brukar faktiskt bli glad när jag ser de första maskrosorna. Det är det ju vår på riktigt, ja nästan sommar. :-D

  Kirskål däremot...till den hyser jag bara negativa känslor...

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Jag började vårens första kamp mot kirskålen igår. Det är dock en ojämn kamp då grannen inte rensar bort den och den finns i vår gemensamma häck.
  Tycker att de översta blommorna är vackra!:)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Gillar din inställning till växterna, hos mig får de också växa lite där de kommer förutom de där sista du räknar upp, har alla de där du räknar upp som "riktigt" ogräs, de ryker dit pepparn växer.
  Ha en skön vecka!
  Camilla

  SvaraRadera
 8. Svårt det där med ogräs. Egentligen handlar det väl om en växt som du själv inte gillar och som sprider sig på ställen där du inte vill ha den, eller!?

  Fina bilder och vilken bra idé att blogga tillsammans!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 9. Härligt att det fortfarande är man själv som bestämmer vad som är ogräs och inte någon politiker eller annan tjänsteman ;-) Gillar maskrosor när de blommar men inte när de blommat över och sprider sina fröer, sina massor med fröer..
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Kirskålen är hemsk när den tar över - men dess blommor är otroligt vackra och fylliga i buketterna senare på sommaren.

  Kram mamma

  SvaraRadera
 11. Men alltså ni är ju helt sköna som bloggar ihop, från olika delar av världen det blev ju en helt dýnamisk blogg ju!
  Fräckt! :)

  SvaraRadera
 12. Jag håller med "mamma Gunilla", Kirskålen är hemsk, den tar verkligen överhand. Men dom andra "ogräsblommorna" gillar jag förutom maskrosorna. Härliga bilder du bjuder på! Kram Therese

  SvaraRadera
 13. Hej Frida o Karin,
  Ni är jätte välkomna till Svenska trädgårdsbloggar. Ser att ni redan länkar så jag lägger genast upp er.

  HA en bra dag
  Anna

  SvaraRadera